Dort Krteček - návod

26. května 2012 v 12:03 | Janinka |  Patlám dortíky
O mých patáliích s patláním dortu ála Krteček jste si mohli přečist v článku "Zničit Krtka". Pro případné nadšence, které to neodradilo, přináším mininávod :).

Výroba takového dortu je časově velmi náročná, takže je dobré si část připravit předem, konkrétně mluvím o marcipánu, který jsem vyráběla několik dní dopředu.
Marcipán na mém dortu jsem si spatlala sama, receptů je spousta a na internetu jich seženete víc, než dost. Já použila recept z této stránky a musím uznat, že ačkoliv jsem salámista Smějící se nevlastnící žádnou kuchyňskou váhu, marcipán "od oka" se mi povedl jak chuťově, tak i konzistencí.
Přiznávám se bez mučení, barvy jsem použila potravinové práškové, které jsou díky "éčkům" pro děti extrémně nevhodné, ale barvila jsem opravdu velmi malým množstvím. Mohla jsem barvit přírodně, to ano, ale nemám zkušenost s tím, jak chutná marcipán obarvený špenátem, kurkumou nebo řepou... Největší kus marcipánu, který jsem potřebovala na pokrytí kopečku, jsem ale barvila holandským kakaem, které má nádhernou barvu.
Hotový marcipán jsem zabalila do mikrotenových sáčků a uložila do ledničky.



Po vyndání z ledničky bude marcipán pravděpodobně tvrdý jako beton. K odstranění tohoto problému stačí potřebný kousek marcipánu "nahřát" pár vteřin v mikrovlnné troubě a bude zase krásně měkký a vláčný a snadno tvarovatelný.

Krtečka jsem si vyrobila den předem.


Modelem mi seděl Krteček plyšový...


Základem dortu byl piškot, ze kterého jsem vykrájela čtyři kola odlišných velikostí.


Ty jsem od největšího k nejmenšímu slepila máslovým oříškovým krémem a pokryla zbytkem krému tak, aby vznikl jakýsi kopeček, který jsem dala ztuhnout do lednice. Máslový krém je pod marcipán nejlepší, protože ten z něj pak nebere vlhkost a tím pádem po něm "neteče".


Hnědý kus marcipánu jsem dala mezi mikrotenové fólie a vyválela velké kolo, kterým jsem pokryla ztuhlý dort, pevně přitiskla a okrájela přesahující hmotu.


Kromě kytiček, trávy a ostatních marcipánových ozdob, jsou důležitým prvkem dortu "kamínky"...


Místo, kde jsem marcipán seřízla, jsem zakryla právě kamínky a začala postupně přidávat další marcipánové dekorace...


...až vzniklo tohle dílko.



Pro bojíčky - marcipán na dortu neztvrdne a dort se krásně a bez problémů krájí Usmívající se.

 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Sedmikráska Sedmikráska | E-mail | Web | 26. května 2012 v 12:20 | Reagovat

Někdy, až budu mít dovoleno kamarádit s troubou a sporákem, tenhle dortík zkusím...
Zatím můžu jen předat recept :D

2 Martin Martin | Web | 26. května 2012 v 12:42 | Reagovat

No tak to všechna čest! Je to nádherný dort. Jelikož já dorty nepeču, tak můžu jen tiše závidět Váš talent! :)

3 helena-b helena-b | Web | 26. května 2012 v 12:56 | Reagovat

Tak to je nádhera! Úplné umělecké dílo. :-)

4 Teríí Teríí | Web | 26. května 2012 v 12:56 | Reagovat

Úžasné!

5 Hanka Hanka | Web | 26. května 2012 v 13:02 | Reagovat

Vypadá úžasně. A jak musí chutnat.. :-)
Vskutku velice povedené, tleskám :-)

6 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 26. května 2012 v 14:30 | Reagovat

Já sice tenhle typ dortů na chuť moc nemusím, ale tenhle je od počátku přípravy až do konce vyloženě oku lahodící :)

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 26. května 2012 v 17:08 | Reagovat

Toť je mi návod jak se patří.
Přijde mi, že bych to podle mohl zvlásnout i já, naprostý antikuchař.

8 Vendy Vendy | Web | 26. května 2012 v 21:55 | Reagovat

Jani, skvělý postup krok za krokem.
Mohla bys psát do kuchařských časopisů!
A dort vypadá fakt parádně... myslím, že éčka se projednou můžou strávit, dort, který chutná po špenátu nebo červené řepě by asi nebyl to pravé ořechové.
Jsi vážně šikovná. 8-)

9 Janinka Janinka | Web | 27. května 2012 v 12:13 | Reagovat

Děkuji moc všem za očkám lahodící komentáře... :-)

10 ►Lucinka-M◄ ►Lucinka-M◄ | Web | 27. května 2012 v 18:24 | Reagovat

Ty jsi moc šikovná!:) Nemám slov-DOKONALÉ!

11 tail-haris tail-haris | Web | 27. května 2012 v 20:56 | Reagovat

wow... ten vypadá chutně a krásně, hned bych si dala :)

12 signoraa signoraa | Web | 28. května 2012 v 12:21 | Reagovat

Máš můj hluboký obdiv, protože to, co jsi vytvořila, je opravdu "majstrštyk". :-)

13 Janinka Janinka | Web | 28. května 2012 v 17:01 | Reagovat

[10]:[11]:[12]: Děkuji vám moc :-)!

14 Mami Mami | 29. května 2012 v 19:34 | Reagovat

To je nádhera oooo :-) To je ten nejhezčí krtkův dort pod sluncem.

15 Janinka Janinka | Web | 30. května 2012 v 10:30 | Reagovat

[14]: Děkuji ti :-).

16 Jana Jana | 3. března 2013 v 20:04 | Reagovat

Je krásnej, a ty kamínky-bomba :)

17 Janinka Janinka | E-mail | Web | 6. března 2013 v 19:08 | Reagovat

[16]: Děkuji! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama