Šmoulí gáblík

8. srpna 2012 v 8:10 | Janinka |  Patlám mňamky

Za barem II #38: Šmoulí svačinka
Zadání osmatřicátého kola najdete na stránkách Mléčného baru ZDE :).

Tak se mi zdá, že si z nás Mami pěkně střílí, nebo potřebuje udělat modře šmoulí dort a neví, jak ho přírodně obarvit a tak nám to chytře dala za úkol Smějící se.

No, a teď vážně. Po dlouhém bádání a zkoumání se přiznávám, že stejně, jako neexistuje na zemi mně známá čistě tyrkysová potravina, ani v mém mozku není nápad, jak udělat šmoulí tyrkysovou sváču, aniž bych ji neobarvila chemií - tak zní totiž včerejší úkol. Jak snadné je sáhnout po prášku zvaném "Námořnická modř, který krásně modře obarví na přání, jen při častějším užívání po něm můžou být dětičky hyperaktivní a my si můžeme odnést sem tam nějaký nádor.
Děkuji za dnešní úkol, inspiroval mě k dalšímu článku a také jsem začala detailně studovat sladkosti od babiček a dědečků v naší "sladkosťárně". Byla jsem opravdu překvapená, v jakém množství a kde všude se nebezpečná barviva vyskytují. Myslím, že jednou za čas takové obarvení, třeba marcipánu na dort, nikoho nezabije. Ale to, co jsem našla u nás doma, bylo i na mně moc. V té spíži je vám najednou tolik místa!

No a teď už k té svačince - uprostřed je originální barva pistáciového pudingu, ten je barven výrobcem přírodním barvivem chlorofylem. Zbytek už jsem experimentovala a kombinovala, přidávala a ubírala odstíny, barvila čerstvými i sušenými švestkami, borůvkami, marmeládou i světlým kakaem. Nejvíce se modré nakonec podobala bábovička nahoře uprostřed, kam jsem přidala malinké množství šťávy z povařených čerstvých švestek a borůvek. Na fotografii je puding trochu světlejší, než v originále, ale co naplat. V každém případě nám všechny bábovičky opravdu moc chutnaly...Smějící se



A Šmoulové? Ti vypadali nad nečekanou svačinkou docela vysmátě a spokojeně... Usmívající se

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Cielin Cielin | Web | 8. srpna 2012 v 8:18 | Reagovat

:D Náhodou, já myslím, žes to zvládla ;-)

2 Zlatónka Zlatónka | Web | 8. srpna 2012 v 8:55 | Reagovat

:-D

3 mlecny-bar mlecny-bar | Web | 8. srpna 2012 v 9:23 | Reagovat

Geniální! Dávám 10 bodů NAVÍC.

4 Vendea Vendea | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 10:14 | Reagovat

mňam - pistáciový je moc dobrý, takovéhle hrátky jsme ještě nezkoušeli, ale vyzkoušíme :))) ;-)

5 Janinka Janinka | Web | 8. srpna 2012 v 11:01 | Reagovat

[1]:[2]:[3]: Děkuji vám :-)!

[4]: Taky ho miluju, a kokosový taky není marný :D.

6 Livien Livien | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 11:07 | Reagovat

Dobře ty :D já absolutně netuším, jak a zda vůbec si s tím poradím. Nějakým experimentům není moje rodinka nakloněna, a vzhledem k tomu, že nejde o mou kuchyni ani o mé suroviny, tak to vidím dost bledě. :D

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 8. srpna 2012 v 11:47 | Reagovat

Taťka Šmoula se raduje...

8 signoraa signoraa | Web | 8. srpna 2012 v 13:00 | Reagovat

Vypadá to báječně a já věřím, že i Šmoulům to chutnalo. :-D

9 Vendy Vendy | Web | 8. srpna 2012 v 16:50 | Reagovat

Je to skvělé, pěkně barevné a dokonce i zdravé.
O těch marcipánových záludnostech jsem taky četla, tedy ne marcipán jako takový, ale barviva do něj. Přesně jak píšeš - asi jednou za čas to neuškodí, ale jíst to každý týden by se asi na zdraví podepsalo... 8-)

10 Lucerna Lucerna | Web | 8. srpna 2012 v 23:06 | Reagovat

Mozno ak by si tam dala nejake bylinky.. :-D Alebo cierne maliny rozmixovane? Da sa to vobec? :D
Babovecky su mnam :-)

11 Janinka Janinka | Web | 9. srpna 2012 v 14:32 | Reagovat

[6]: Tak to je mi úplně jasný :-), mně se dítě motat v kuchyni a experimentovat se surovinami na zítřejší oběd, asi taky lamentuju :-D.

[7]:[8]: Děkuji :D!

[9]: Ono nejde jen o marcipán, já opravdu nestačila zírat, když jsem se v obchodě probírala sladkostmi, i obyčejná "Lipíčka", jak se jim za nás říkala jsou chemická... :-?

[10]: Zkoušela jsem i bylinky, dokonce čaje a nic :-D. Jestli jsou černé maliny naše ostružiny, tak ty nemám šanci tady najít :D.

12 tail-haris tail-haris | Web | 9. srpna 2012 v 15:35 | Reagovat

pistáciový puding je moc dobrý, mě by asi nenapadlo švestkami a borůvkami obarvit puding na šmorůvky :) :D

13 Janinka Janinka | Web | 10. srpna 2012 v 11:37 | Reagovat

[12]: No jo, to může jen mně :D.

14 nadin nadin | 11. srpna 2012 v 16:56 | Reagovat

To je fakt, koľko potravín som už nevložila do košíka, lebo mi prišlo zle pri pohľade na zloženie.
Vedeli ste, že farbivo košenila, alebo aj karmínová červená, je robené z červov? Jahodový jogurtík - mňam mňam :-!  :-!
Zlaté babičkine recepty!!

15 Janinka Janinka | Web | 12. srpna 2012 v 10:30 | Reagovat

[14]: Ne, to jsem nevěděla a naskočila mi z toho husí kůže, děkuji moc za informaci, připravuji do budoucna článek právě o barvivech přírodních i umělých a tohle se mi bude určitě hodit.

16 eliskanezvalova eliskanezvalova | 16. srpna 2012 v 20:23 | Reagovat

udělala jsi to pěkně :-)  :-)  :-)

17 Janinka Janinka | Web | 17. srpna 2012 v 7:51 | Reagovat

[16]: Díky :-)!

18 Elisis Elisis | Web | 17. srpna 2012 v 21:14 | Reagovat

Druhá fotka je opravdu skvělá :-D Ty si s tím jídlem umíš vyhrát, to Ti povím ;-)

19 Janinka Janinka | Web | 18. srpna 2012 v 7:05 | Reagovat

[18]: Děkuji ti, snad mi to hraní ještě dlouho vydrží :-D.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama