Výroba mascarpone a "Moje tiramisu" :)

17. srpna 2012 v 19:30 | Janinka |  Patlám mňamky
Nápad vyrobit si pravé italské tiramisu už se mě drží nějaký pátek, ale pořád jsem se k tomu nemohla dokopat. Moje nadšení ale oživila soutěž na Mléčném baru a tak jsem se směle vrhla do práce. Bohužel, moje euforie klesala do záporných hodnot a to hned poté, co jsem si přečetla nefalšovaný recept na pravé tiramisu.

Jakožto zarytý odpůrce syrových vajec v jídle a zároveň máma od dětí, které v dezertu rozhodně neocení dva panáky amaretta a hrnek silné kávy, jsem s tím chtěla praštit. Ale já z boje neutíkám a podle mlaskající drobotiny jsem ho snad i vyhrála. Takže vám bez ostychu můžu predložit recept na "Moje tiramisu" a zároveň i na domácí "eňo ňuňo" mascarpone Smějící se.


Výroba mascarpone

Základem tohoto dezertu je sýr mascarpone, který se vyrábí ze smetany a který seženete v každém lepším obchodě, většinou se prodává v kelímku po 250 gramech a stojí okolo padesáti kaček. Neseženete-li ho, můžete si ho vyrobit doma sami, příprava je velmi jednoduchá a budete na ni potřebovat:

Dvě smetany na šlehání s 33% tuku
jednu lžíci citronové šťávy

To je ale složitý recept, co? Smějící se Nebojte, výsledek vás mile překvapí a citronová šťáva, která zde působí jako siřidlo, tam ve finále vůbec cítit není. Jak na to?

Ve vodní lázni ohřejte dvě smetany na šlehání, udává se, že by teplota neměla přesáhnout 85 stupňů, nemáte-li teploměr (jako já), ukazatelem této teploty vám budou malé bublinky v hrnci s vodou. Smetanu míchejte a hlídejte, aby se voda nezačala vařit. Po několika minutách takového "bublinkování" by měla být smetana ohřátá na správnou teplotu a v této fázi do ní přidejte jednu lžíci citronové šťávy a řádně promíchejte. Odstavte z plotny a nechte ještě deset minut stát v horké lázni. Poté hrnec z lázně vyndejte a nechte smetanu půl hodiny odpočinout.


Mezitím si připravte sítko, které vyložte namočeným a vyždímaným plátnem nebo čistou, ne moc silnou, utěrkou.


Po půl hodině, kdy se smetanová hmota krásně srazí, jí přelijte do síta, sýr z hrnce hladce vyklouzne, případné zbytky na stěnách hrnce vyškrábněte lžící.


Síto položte nad misku nebo hrnec a nechte odpočívat dalších půl hodiny, za tu dobu hmota vychladne na pokojovou teplotu. Sítko překryjte potravinovou fólií a uložte alespoň na 12 hodin do ledničky, lepší je ale nechat jí tam celý den. Během této doby sýr ztuhne a odkape z něj syrovátka.


Po čtyřiadvaceti hodinách je mascarpone hotové, jen ho vyklopíte ze sítka. Sýr je nádherně krémový a chuťově výborný, sladký a překvapivě chutná jako šlehačka Smějící se, jen v pevném skupenství.

Ze dvou kelímků smetany (dohromady 420 g) jsem vyrobila 340 gramů vynikajícího mascarpone.


A "Moje tiramisu"? Na něj budete potřebovat:

jedno balení podlouhlých cukrářských piškotů
dva sáčky cappuccina "Liquerino"
čokoládu Milka s mléčnou náplní
čokoládu na vaření

Krém:

domácí mascarpone, stačí ze dvou smetan, tedy 340 g hotového mascarpone
dvě vaničky nízkotučného tvarohu
dva kelímky zakysané smetany
cukr dle chuti

Jak na to?

Ze všeho nejdříve si připravte cappuccino, do jednoho šálku (200 ml) vsypte dva sáčky a zalijte horkou vodou. Mezitím, co cappuccino bude chladnout, připravte krém - smíchejte všechny suroviny a oslaďte dle chuti. Pak si čtvercovou nebo obdélníkovou formu (já používám plastovou dózu) vyložte potravinovou fólií a naskládejte do ní první vrstvu piškotů. Ty polévejte cappuccinem tak, aby nasákly, ale dávejte pozor, aby se úplně nerozmočily. Na piškoty naneste třetinu krému a pokračujte - piškoty, krém, piškoty. Poslední vrstvou bude krém, do kterého zamíchejte jednu rozpuštěnou čokoládu na vaření. Nakonec navrch nastrouhejte čokoládu plněnou mléčným krémem a nechte na tři hodinky ztuhnout v lednici.

Tip: klidně můžete cukrářské piškoty nahradit obyčejnými, kulatými a udělat dezert do kulaté formy jako dort Usmívající se.

 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Elisis Elisis | Web | 17. srpna 2012 v 19:56 | Reagovat

Už se mi sbíhají sliny :-P Domácí mascarpone jsem ještě nezkoušela, jen to z kelímku spolu s palačinkami a bylo to taky vynikající :-) Kapku jsem se zarazila u těch dvou sáčků cappuccina v jednom hrnku, ale nevadí, to se jen polije a ve výsledku to tam asi nejde moc cítit ne? Dělám něco podobného, jen ze zakysané smetany, vanilkového cukru a piškoty také polévám. Ne cappuccinem, ale silnější kávou (ta je tam právě nevýrazná, ale dodává tomu tu "správňáckou" chuť :D) a finální vrstvu zakysky posypu skořicovým cukrem a je to také dobrota :-) Tiramisu po Janinčkovsku někdy zkusím, to mascarpone a čokoláda mě opravdu láká! Skvělý recept 8-)

2 Robka Robka | Web | 17. srpna 2012 v 20:08 | Reagovat

Díky za recept na mascarpone! Připomíná mi to trochu, jak moje babička dělala domácí tvaroh. Tam se ale dávala kůrka z chleba do teplého mléka (ovšem čerstvého) a postup byl obdobný. Takto připravený tvaroh byl daleko lahodnější a vláčnější, než ten z obchodu.

3 Fredy Kruger Fredy Kruger | 18. srpna 2012 v 0:13 | Reagovat

Zřízenec  Schoustahll vynáší mísu ....

" Co nesete ? "    " Nesu Tiramisu !
... taková zvědavá otázka ? "

MUDr  Wladymyr  Prohazka
je neodbytný jak štěnice !
Do kapsy sáhl ... co ?  ... lžíce !
Již nabírá  a ochutnává

" Řek bych, že tomu chybí šťáva "!

Již primář přiběhl !  medici, sestry
výběr tu lidí skutečně pestrý !

" Tymyján !"  ..... " Já bych dal zázvoru "!
... co lidí je,  tolik je názorů !

" Proboha !  to jsou prasata !"
vykřikl zřízenec  Wanschatta

" Zhůvěřilostí  neví čí jsou !"

Muž vytrh se  a pryč prchá s mísou !

4 Janinka Janinka | Web | 18. srpna 2012 v 7:23 | Reagovat

[1]: Děkuji ti, ten tvůj dezert se zakysankou vypadá taky moooc dobře :D. To cappuccino, i když jsou ho dva sáčky, je ještě slabší, než ta silná káva, takže se ničeho neboj, ale klidně tam místo toho tu kávu můžeš dát, ono záleží, jak to má kdo rád. U nás právě kafíčkový dezerty moc neletí a tohle byla nejpřijatelnější varianta :-).

[2]: Není zač :-), mě vždycky fascinovalo, když jsem se dívala na babičku, jak zpracovávala čerstvě nadojené mléko a konečně jsem si to mohla vyzkoušet, i když to byla šlehačka a kupovaná :-D. Ale ten pocit :D!

[3]: Ještě lepší, než předchozí... :-D

5 Vendy Vendy | Web | 18. srpna 2012 v 13:16 | Reagovat

No Janinko, ty jsi fakt hlava otevřená a holka šikovná. Já bych vzala normálně zakysanou smetanu, tvaroh a ušlehala bílek, nebo koupila náročné marscapone, ale ty ses rozhodla si je sama vyrobit a povedlo se. Máš fakt můj obdiv a nápad s capucinem se mi taky líbí, je to dobrá varianta. (Ale hořké amaretto je fakt dobré, včetně překapané kávy na namáčení piškotů, dezert je pak sladký a lehce nahořklý zároveň, fantastická kombinace, ale chápu, že děckám nemůžeš servírovat moučník s alkoholem... :-D)
Jsi hvězda, jsi superstár Mléčného baru! Ještě je dobrá konkurentka Livien, ta má taky fantastické receptíky, myslím že to bude natěsno.
U dalších jsem se nedívala, kdo tam všechno je... jo, ještě Holy, jestli se nepletu.
Ten Mléčný bar je opravdu jedničkový.

6 Janinka Janinka | Web | 18. srpna 2012 v 13:27 | Reagovat

[5]: Děkuji ti, to já ne, to pan internet poradil, jen jsem si to trochu přizpůsobila a ono to fakt jde :-D.

Díky za tu Superstár, ale holek, a dokonce i kluků :D, šikovných je tu víc, než dost!

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 18. srpna 2012 v 16:54 | Reagovat

Jedl jsem jednou teramisu, kde místo amaretta byla požita moravská slivovice.
A nebylo to špatné.

8 Janinka Janinka | Web | 19. srpna 2012 v 11:26 | Reagovat

[7]: Prý ani s Fernetem není dezert marný :-).

9 Lucie Lucie | Web | 19. srpna 2012 v 19:30 | Reagovat

Jani, to mi děláš chutě! :-D Já tiramisu nikdy moc nemusela, párkrát jsem ho jedla někde v cukrárně nebo kavárně, ale nemohla jsem tomu přijít na chuť... Bylo to na mě moc hořké a strašně sladké. Až jednou nám ho mamka udělala doma, místo mascarpone použila pomazánkové máslo - já vím, někdy nad tím kroutí hlavou, ale já jsem si tááák pošmákla, až se mi dělaly boule za ušima! :-D Moc mi chutnala ta trochu nakyslá chuť pomazánkového másla, nebylo to tak sladké a prostě...mňam! :-D
Ale ani proti mascarpone vůbec nic nemám, i to mi chutná :-) A moc se mi líbí ten Tvůj recept na domácí mascarpone, to určitě doma někdy zkusíme! Pravé mascarpone je drahé a v tom kelímku je prd za 50Kč.. :-/

10 Janinka Janinka | Web | 20. srpna 2012 v 7:48 | Reagovat

[9]: Děkuji ti :-), já jsem o tiramisu z pomazánkového másla už slyšela a co jsem tak četla, vedou se o tom vášnivé diskuze :-D. Jednou jsem z něj zkoušela krém a ten se tedy vážně nepovedl, takže se víc přikláním k té skupině odpůrců, ale na druhou stranu, taky jsem mohla mít ne to správné máslo... U mně je možné všechno :D.

11 eliskanezvalova eliskanezvalova | 20. srpna 2012 v 10:04 | Reagovat

hezké hned bych to snědla :-)

12 Janinka Janinka | Web | 20. srpna 2012 v 10:22 | Reagovat

[11]: Díky :D!

13 Holy Holy | Web | 24. srpna 2012 v 16:28 | Reagovat

Smekám :-) O něčem takovém se mi může jenom zdát :-D

14 Janinka Janinka | Web | 24. srpna 2012 v 18:08 | Reagovat

[13]: Děkuji, i sny bývají hezké :-D.

15 Director Director | Web | 26. srpna 2012 v 14:57 | Reagovat

Užasný recept :) s mascarpone ještě nemám zkušenosti, ale po tomhle zhlédnutí vidím, že to jde taky. :) Hned bych si to ochutnala :)

16 Janinka Janinka | Web | 26. srpna 2012 v 15:14 | Reagovat

[15]: Děkuji pěkně :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama