Dort houba - návod

7. září 2012 v 7:55 | Janinka |  Patlám dortíky
Sladká houba pro maminku sklidila úspěch a tak bych se s případnými příznivci chtěla podělit o návod na ní. V postupu na výrobu najdete i pár vychytávek, jak si trochu usnadnit práci, na které jsem přišla za tvůřčího pochodu Smějící se .

Protože by obrázků bylo zbytečně moc, scvrkla jsem fotografie do několika koláží, snad to přežijete.


Ze všeho nejdříve jsem si vyrobila krém - uvařila jsem jeden vanilkový puding v 250 ml mléka, po vychladnutí jsem ho přimíchala do vyšlehané máslové směsi (50 dkg másla, 24 dkg cukru a 10 dkg mletých ořechů) a nechala odpočinout v lednici. Krém na dort dělám poctivý, máslovo-ořechový, je osvědčený a také proto, že na jiných krémech se mi marcipán roztéká.

Pak jsem si připravila piškot - ušlehala jsem do pěny 7 vajec s 28 dkg cukru a jedním cukrem vanilkovým, pak přidala 28 dkg polohrubé mouky a nakonec pomalu přilévala 7 lžic vlažné vody. Těsto jsem nalila na klasický plech a upekla do zlatova.

Během chladnutí piškotu jsem si připravila vhodné nádoby na "klobouk" a "nohu" houby. V mém případě výborně posloužila hluboká miska a plastový kelímek pro děti, které jsem následně vyložila dostatečně velikým mikrotenovým sáčkem.

Z piškotu jsem skleničkami a miskami vykrájela různě veliká kolečka. Na dno misky i kelímku jsem jako první dala piškotové kolečko...


...navrstvila krém a pak jednotlivé vrstvy střídala, poslední vrstvou byl piškot. Obsah kelímku i misky jsem pořádně "uhňácala" :), mikrotenovým sáčkem uzavřela a zatížila, mně posloužily kotouče na činky mého manžela Smějící se, a šoupla opět tuhnout do lednice.

Ze zbývajícího piškotu jsem vykrojila větší kolo, které posloužilo jako podstavec pod houbu.


Korpus jsem pomatlala krémem a putoval za svými kamarády miskou a kelímkem do chladničky.

Pak jsem začala zpracovávat marcipán, který jsem si připravila den předem. Při jeho výrobě jsem smíchala 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučky, 2 lžíce pšeničného sirupu, dvě lžíce vody a jednu lžičku mandlového aroma. Je-li marcipán moc tuhý, přidáme po kapkách vodu, nebo naopak, je-li moc řídký, dodáme sušené mléko. Hnědý marcipán obarvilo holandské kakao, oranžově a zeleně trocha potravinářského barviva.

Nejprve jsem si vyválela zelený plát, přitiskla ho ke kulatému korpusu, ořízla a ze zbytku vyrobila trávu, kterou jsem připevnila po celém obvodu korpusu.

Pak jsem vytáhla z lednice "nohu" a "klobouček", díky mému předchozímu "uhňácání" se krém dostal i do stran...


...a tak nebylo potřeba příliš krému na zakrytí volných piškotových míst.

Nohu jsem pokryla bílým vyváleným marcipánem, štětcem jsem jí ve spodní části nabarvila (kakao rozmíchané s trochou rumu), na klobouček jsem použila marcipán hnědý a opět nechala zatuhnout v lednici.

Mezitím jsem si vyrobila zbytek marcipánových dekorací.


Když všechny části pořádně ztuhly, začala jsem je kompletovat. Nohu jsem položila na zelený podklad a do ní zapíchla několik špejlí, které projely i skrz spodní korpus. Na špejle jsem nasadila klobouček, na něm jsem uhladila a opravila nerovnosti marcipánu a osázela ostatními marcipánovými dekoracemi. Spodní část klobouku jsem nechala jen tak, bez krému i marcipánu, piškot totiž vypadá jako část opravdického hříbku :).


No a je hotovo Smějící se!

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Vendea Vendea | E-mail | Web | 7. září 2012 v 8:08 | Reagovat

tedy, máš stále můj obdiv za trpělivost :))) ;-)

2 renuška renuška | Web | 7. září 2012 v 8:18 | Reagovat

Úžasný dort a docela "srozumitelný" návod i pro takové amatéry, jako jsem já. Díky :-)

3 Penelope Carolin Olivier Penelope Carolin Olivier | E-mail | Web | 7. září 2012 v 8:58 | Reagovat

Marcipánové dorty miluju! :-) Moje mamka je dělá už pár let a jsou opravdu výborné. Jak po estetické tak i chuťové stránce. ;-) Já už si ani dort bez marcipánu nedovedu představit! :-D Ona dělá marcipán pomocí marshmellownových bonbónů. (pak sušené mléko + cukr + aroma) Chutná to stejně, ale mamce to přijde lépe formovatelnější na vyválení do úplného tenka. Taky je pružný takže se netrhá. :-) Takže my tento poctivý marcipán už neděláme.
Návod je krásně zpracovaný s těmi kolážemi a krásně srozumitelný. ;-) Houbička vypadá moc krásně a je to skvělý nápad na dort. :-)

4 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 7. září 2012 v 9:31 | Reagovat

Ty jooo, já houby nemám ráda, nejím je, ale tuhle bych slupla hned.. :D

5 valin1 valin1 | Web | 7. září 2012 v 9:59 | Reagovat

To je hotový umělecký dílo, trpělivost teda máš boží....Moc pěkný, škoda jíst.. :-)  :-)

6 Mami Mami | Web | 7. září 2012 v 10:02 | Reagovat

Ježííííši, to je nádhera :-)

7 Kerria Kerria | Web | 7. září 2012 v 10:13 | Reagovat

Dort už jsem měla tu čest obdivovat. Návod je super, je to jednoduché a přitom hezké. Už přemýšlím, komu by se to mohlo hodit.

Ještě přidám jednu vychytávku: Já, když dělám pudinkový krém, tak osladím víc puding a máslo už šlehám bez cukru. V pudinku se cukr krásně rozpustí. Krém se nemusí tak dlouho šlehat a cukr v něm nezanechá žádnou stopu.

8 Malkiel Malkiel | Web | 7. září 2012 v 10:55 | Reagovat

Jedním slovem DOKONALÉ!!!
Ovšem nejlepší jsou ti červi. Pochopitelně s očima :-D

9 Janinka Janinka | Web | 7. září 2012 v 12:32 | Reagovat

[1]:[2]:[4]:[5]:[6]: Moc vám děkuji :-)!

[3]: Děkuji, já se do marcipánových dortů pustila teprve minulý rok, je to vděčné zdobení, ale do takovýchto tvarů už se pouštět nebudu, budu nejspíš zdobit už jen povrchově. Ty tvary zaberou hrozně moc času a já jsem ještě k tomu puntíčkář :D, takže to trvá o to déle.

[7]: Děkuji ti dvojnásobně, i za ten tip :-)!

[8]: Děkuji ti, a ti červi s očima... no jak jinak, že jo :-D.

10 Dragell Dragell | Web | 7. září 2012 v 12:37 | Reagovat

Jé, mˇnam :D
Já bych jej asi nemohla ani dodělat, marcipán zbožˇnuji :)

11 Cookie Cookie | Web | 7. září 2012 v 13:38 | Reagovat

Nádhera, hned mám hlad :D

12 leilafrank leilafrank | Web | 7. září 2012 v 15:16 | Reagovat

Ten je krásnej! Hned bych si dala.... :)

13 Holy Holy | E-mail | Web | 7. září 2012 v 15:32 | Reagovat

To je fakt dokonalé :-D

14 Livien Livien | E-mail | Web | 7. září 2012 v 17:26 | Reagovat

Noo, nešlo zrovna o časově nenáročnou srandu. :D Já si sice domácí marcipán také dělám, ale spíš jen na ozdůbky a tak, ale potahovat dortík jsem se ještě nějak neodvážila. Asi to budu muset také někdy zkusit, výsledky mohou být naprosto úžasné. :)

15 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 7. září 2012 v 20:53 | Reagovat

Líbí se mi ta vodnická zeleň.

16 Iva Iva | 7. září 2012 v 21:18 | Reagovat

Janinko obdivuji tvoji bezmeznou trpělivost. Myslím,že nejsem zrovna nešikovná, ale psychicky bych na to neměla. Při sebemenším nezdaru bych dort zadupala do podlahy. Musí tě to šíleně bavit :-) Ještě líp, než z nadhledu ,vypadá houbička z podhledu, krásnej sameťák :-D Ježiš, já bych šla na houby! :-P

17 Shariony Shariony | E-mail | Web | 7. září 2012 v 22:13 | Reagovat

Ty se pouštíš do čím dál obtížnějších tvarů. Vedeš si ale výborně, moc se ti to povedlo! :-)

18 Malkiel Malkiel | Web | 7. září 2012 v 23:29 | Reagovat

[17]: Jo, příští týden se chystá udělat marcipánový model Jablonce i s jeho obyvateli. ;-) Zatím to však vázne na nedostatku černého marcipánu. :D

19 Janinka Janinka | Web | 8. září 2012 v 12:05 | Reagovat

[10]:[11]:[12]:[13]:[15]: Děkuji vám :-)!

[14]: Já jsem tentokrát dělala marcipán doma nejspíš naposledy, příští týden má Míša narozeniny a potřebovala jsem ho víc a když jsem zjistila, že ho prodávají hotový po kile a dokonce i špalíčky už rovnou obarvené, nebylo možné odolat :-D.

[16]: Děkuji ti :-). Ano, slovo šíleně se při přípravě dortu také objevilo, protože přesně takhle jsem vypadala. Už nikdy více, alespoň ne houbu :D.

[17]: Děkuji :-), tohle byl ten nejsložitější tvar a už jsem to psala, nikdy víc, příště se budu soustředit raději na klasiku :-D.

[18]: Bohužel, máš pravdu, černý marcipán je velmi nedostatkové zboží a když už se povede ho obarvit na černočernou, pak je to takový humus, že by to nežral ani pes :-D.
I když... teď mě napadlo, že bych místo barviva mohla použít černé uhlí a pak dort mým milým spoluobčanům rozdat :D.

20 IK. IK. | Web | 9. září 2012 v 14:59 | Reagovat

Ahoj máš doma morské prasitko a chceš sa o ňom dozvedieť viac?! Tak sa prídi pozrieť na moju web stránku :)
PS:Prepáč za reklamu snažím sa rozbehnúť blog.

21 alouette alouette | Web | 10. září 2012 v 15:54 | Reagovat

wow... mazany... takovy dort jsem jeste nevidela :) vypadá chutne :)

22 Janinka Janinka | Web | 11. září 2012 v 14:01 | Reagovat

[20]: Nevím, jestli mořské, ale prasátek mám doma několik :-D.

[21]: Děkuji ti :-)!

23 Sylvana Raven Sylvana Raven | Web | 12. září 2012 v 21:32 | Reagovat

Ten dort je úžasný. Přála bych si takový jednou najít na své narozeniny - takovou pěknou mochomůrku... :-)

24 Lucie Lucie | Web | 13. září 2012 v 18:14 | Reagovat

Že ty si nezařídíš nějakou uměleckou cukrárnu! :-D :-)
Nejdřív jsem si myslela, že dortík zůstane v té puntíkaté misce a že z toho vznikne muchomůrka :-D Ale otrávit maminku nejspíš nechceš :-) :-) Tak nakonec hříbeček :-)

25 Janinka Janinka | Web | 14. září 2012 v 7:47 | Reagovat

[23]: Děkuji :-). Já bych si taky přála, aby mi někdo upatlal k narozeninám dort. A je jedno jak by vypadal...

[24]: Muchomůrková mistička byla fakt náhoda, jinou, stejně velikou, jsem doma neměla :-D. A děkuji ti! :)

26 Elisis Elisis | Web | 14. září 2012 v 20:20 | Reagovat

Smekám před Tebou! Vážně úžasný nápad a kolik jsi do toho vložila trpělivosti, kreativity a cukrářského umění! :-) Sama bych tohle určitě nezvládla, ani nechci vědět, jak by potom kuchyň vypadala :-D Ale to není Tvůj případ :D

27 Janinka Janinka | Web | 14. září 2012 v 20:43 | Reagovat

[26]: No tak to jsi neviděla při tom patlání mojí kuchyň... :-D Ale děkuji ti :-)!

28 Vendula Vendula | E-mail | 18. ledna 2015 v 11:29 | Reagovat

Dobrý den,
moc se mi líbí Váš návod na houbu. Opravdu se Vám povedla ;-) Příští týden má děda narozeniny a chtěla bych mu také něco takového udělat. Mohu se proto prosím zeptat na průměr misky a kelímku jaký jste použila? A jak byly přibližně veliké?

Děkuji

Vendula

29 Janinka Janinka | E-mail | Web | 18. ledna 2015 v 14:28 | Reagovat

[28]: Dobrý den,

děkuji, i když si myslím, že moc povedená ta houba není :-D.
Průměr misky je 15 cm, průměr kelímku 8 cm. Houba je ale větší, protože krém i marcipán přidají na průměru 2 - 3 cm.

Přeji, ať se dílko zadaří :-),
Jana.

30 Vendula Vendula | E-mail | 18. ledna 2015 v 18:54 | Reagovat

No já budu ráda, když se mi to povede takhle - ještě jsem nikdy nic takového nedělala :-D Jinak Vám mockrát děkuji za průměry. Můžu ještě poprosit výšku kelímku a misky? A kolik těch koleček korpusu jste dávala do misky a kelímku?

Děkuji

Vendula

31 Janinka Janinka | E-mail | Web | 19. ledna 2015 v 10:31 | Reagovat

Skočila jsem do kredence s metrem :-D a výška obou dvou je něco málo přes 8 cm. Do každého z nich se mi vešla čtyři kolečka vysoká asi jeden cm.
A není zač! :-)

Hezký den,
Jana.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama