Velikonoční beránek bez formy

31. března 2013 v 16:11 | Janinka |  Patlám mňamky
Aneb kdo dřív příjde, ten dřív mele. Nebo spíše žere. Nebo taky kdo nechodí dva měsíce okolo domácích potřeb a nečučí do výlohy na nádhernou oranžovou formu beránka a neříká si, že hned zítra jí půjde koupit, ten je na Velikonoce vysmátej. Já jsem bohužel ten první případ, a to přímo ukázkový lemplovský.

Synkovi se totiž zastesklo po tradičním beránkovi a tak jsem se rozhodla, že letos vypustím cukroví a upeču berana, ačkoli pečení à la mazance, vánočky a beránci zrovna nikdy nebylo mojí silnou stránkou. No a když jsem se konečně po měsících okukování výlohy rozhoupala, byl můj obdivovaný beránek pryč. Ony totiž v moment mého rozhoupání začaly velikonoční trhy, stánky stály přímo naproti Domácím potřebám a všichni návštěvníci, stejně jako já, slintali nad beránčí formou. Jenže byli o poznání akčnější.

A tak jsem si uchodila nohy, abych zjistila, že v celém pitomém městě není jediná pitomá forma na pitomého beránka a byla jsem na sebe pořádně naštvaná, protože svým slíbeným beránkem jsem si pěkně zavařila. Kromě toho jsem si málem zavařila taky svojí mozkovnu, ale nakonec se "dílo" podařilo. Co na tom, že beránek nevypadá jako beránek, ale jako bišonek ve tvaru boty s dírou v břiše, který nádavkem dostal asi tisíc žihadel. Hlavní je, že byl synek nadšený a že já si při tvorbě prodloužila smíchem život Smějící se.



A kdyby někoho z vás zajímalo, jak jsem tuhle nádheru spatlala, poslužte si a pobavte se, stejně, jako já Smějící se.

Nejprve jsem upekla korpus (125 g másla jsem utřela s 90 g cukru a čtyřmi žloutky, přidala hrst nasekaných vlašských ořechů, hrst rozinek, hrst kandovaného ovoce, 100 ml vlažného mléka, půl prášku do pečiva, 150 g hladké mouky, pořádně smíchala a nakonec lehce vmíchala sníh ze čtyř bílků, pekla jsem asi hodinu při 170 stupních) ve formě na srnčí hřbet, vyklopila a nechala vychladnout.


Rozkrojila, levá část posloužila jako tělo, dvě pravé jako hlava.


Spojila části k sobě - drželo to samo, ale pro jistotu jsem použila špejle - a ano, tady jsem se už řehtala jako kobyla :), neboť jsem si vůbec nebyla jistá, co z toho nakonec vyleze, zaoblila hrany (jak vidno z výsledku - ne moc úspěšně) s ozobala přebytky Smějící se


Detail biskupského chlebíčku - chuťově naprosto famózní, ačkoliv se rozpadal, což pro tvorbu beránka bylo poněkud záludné...


Pak už jsem jen hotový korpus polila dvěma čokoládovými polevami v sáčku, dozdobila připravenými čokoládovými ozdobami a bylo hotovo :).
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 31. března 2013 v 16:27 | Reagovat

Napiš paní Holinkové, třeb ti jednu půjčí http://melnicky.denik.cz/zpravy_region/holinova-velikonoce-beranci-sberatelka.html

Ale tvůj beránek je opravdu originální. Pasuji tě na královnu improvizace.

2 Terka Terka | E-mail | Web | 31. března 2013 v 16:31 | Reagovat

Krásný beránek, mamka si letos půjčila formu na beránka od babičky jinak by jsme asi beránka neměli.. ale ten tvůj je skutečně originální :-)

3 Harley Quinn Harley Quinn | Web | 31. března 2013 v 16:32 | Reagovat

Skvělá improvizace, vypadá to krásně a určitě i skvěle chutná :-)

4 Karin-photo Karin-photo | E-mail | Web | 31. března 2013 v 16:53 | Reagovat

Tak ten nemá chybu! Prostě nejhezčí originální beran :-) Krasavec :-P

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 31. března 2013 v 17:26 | Reagovat

Tedy ten je bezva! Moc hezky sis poradila! Líbí se mi, že v něm je spousta kandovaného ovoce, hrozinek a ořechů. Ty ozdoby z bílé polevy sis dělala taky sama z polevy v sáčku?

6 Crystal Crystal | Web | 31. března 2013 v 17:31 | Reagovat

Nemám moc ráda taková ta těsta s ovocem, oříšky... ale tohle vypadá moc mňam ^^

7 Argonna Argonna | Web | 31. března 2013 v 19:04 | Reagovat

To je zlate! Hned by som si dala! je to nahodou krasny barancek z krajiny zazrakov s farebnymi "kucerami" :D

8 Pukína Pukína | E-mail | Web | 31. března 2013 v 19:29 | Reagovat

Tak tedy mnohokrát děkuji - slintám. Ten musel být výborný.
A beránek je úžasný, originální,...Prostě takového beránka svět neviděl :-)

9 Helena Helena | E-mail | Web | 31. března 2013 v 19:41 | Reagovat

Ty brdˇo Janinko jsi vynálezce na čokoládové bišonky. :-D Těsto vypadá skvěle a syn byl určitě spokojený.Hele,napadlo Tě už někdy,že to samé budou vyžadovat od svých nastávajících?Chudáky nevěsty. ;-)

10 Helena Helena | E-mail | Web | 31. března 2013 v 19:41 | Reagovat

Jo a krásné Velikonoce. :-)

11 Katka Katka | Web | 31. března 2013 v 22:46 | Reagovat

Super originální beránek :)

12 ajka ajka | Web | 1. dubna 2013 v 5:40 | Reagovat

No páni.... já věděla že nemám tu formu kupovat, že určitě najdu supr návod na beránka bezformového :-D  :-D  :-D
Ajka

13 mengano mengano | E-mail | Web | 1. dubna 2013 v 9:25 | Reagovat

Upéct beránka za pomoci formy umí kdekdo. Beránka bez formy umíš jen ty :D A vypadá mnohem beránkovatěji než leckterý formovaný ;-)

14 valin valin | Web | 1. dubna 2013 v 12:13 | Reagovat

[13]: No tak to teda taky neni pravda, páč já ho neumím ani s formou. Můj beránek pečený ve formě, většinou nemá zádíčka, neb ty mě tradičně vytečou..Ale janinka je fakt nadaná improvizátorka, to se musí nechat...beránek "ala" bišonek je kouzelný... :-)  :-)  :-)

15 mengano mengano | E-mail | Web | 1. dubna 2013 v 13:11 | Reagovat

[14]: Zkusila jsi dávat do formy míň těstíčka, aby měl beránek zádíčka? :D
Janinka je genius, to mi došlo už dávno ;-)

16 Janinka Janinka | E-mail | Web | 1. dubna 2013 v 14:54 | Reagovat

[1]: Děkuji za pasování :-). Sběratelé zakazují sahat a plácají přes ruce :-D.

[2]:[3]:[4]:[6]:[11]: Moc vám děkuji za milé komentáře! :)

[5]: Děkuji ti, ano ty ozdoby jsem si připravila taky z polevy ze sáčku, mezitím, co chladl beránek :-D.

[7]: Děkuji, to se mi moc líbí, to pojmenování beránka z krajiny zázraků :-)!

[8]: A no prosím, není zač :-D. A děkuji! :)

[9]: To já jo, já už vynalezla takových kravin... :-D S těmi nevěstami už jsme to tu jednou řešili, ale myslím, že oni si od toho rádi oddychnou, nebo spíš zapomenou, až půjdu do práce, na blbinky čas nebude :-). A děkuji, i tobě krásné Velikonoce!

[12]: Děkuji, já si jí tedy příští rok rozhodně koupím :-D!

[13]: Děkuji ti :-), já to dokonce chtěla obejít a beránka koupit, ale když jsem viděla ty nemocňátka, co prodávali... :-D

[14]: Jak píše mengano, to musíš dávat míň těstíčka, na to už jsem taky přišla :-D. A děkuji ti :)!

[15]: Génius nečučí dva měsíce do výlohy s beránkem, ale díky :-D.

17 Helča Helča | Web | 1. dubna 2013 v 18:25 | Reagovat

beránek je super,prostě nemá chybu,jsi šikovná ;-)

18 Kerria Kerria | Web | 1. dubna 2013 v 19:21 | Reagovat

Já myslím, že se povedl. Chuťově musel být výtečný, už podle použitých surovin - a to je přece to nejhlavnější!
Jen bych ho asi polila normální čokoládou na vaření. Většina těch polev ze sáčku vedle čokolády ani neleželo, natož aby nějakou obsahovaly.

Já už nad formama beránků slintám nějaký ten rok, ale vždycky nakonec usoudím, že vlastnit formu, kterou použiju 1x do roka (a někdy ani to ne) je moc velký luxus. :-D

19 Vendy Vendy | Web | 1. dubna 2013 v 19:38 | Reagovat

Další důkaz toho, že když je nouze nejvyšší, chytrá hlava a šikovné ruce si umí poradit. Zde míněno jen v tom nejlepším slova smyslu.
Povedený beránek,i bez formy.A určitě chuťově výtečný a počítám, že už touto dobou zřejmě zdolán...
Navíc jsi ušetřila místo ve špajzce. Taková forma je  sice hezká, ale zabere pěkný kus místa. :-D  ;-)  :-)

20 Vendy Vendy | 1. dubna 2013 v 19:39 | Reagovat

P.S. a co víc, velikonočního beránka má každý, ale velikonočního bišonka máš jenom ty! :D  :D  :D

21 Janinka Janinka | E-mail | Web | 2. dubna 2013 v 10:09 | Reagovat

[17]: Děkuji :-)!

[18]: Děkuji, chutnal skvěle :). Já domácí polevu moc nedělám, chuťově se mi nikdy moc nevyvede a tak spoléhám na pana Oetkera. Luxus neluxus, příští rok formu kupuju :-D.

[19]: Děkuji ti, kousek ještě mám ke kafi po obídku :-).

[20]: To jsem celá já, vždycky něco extra :-D.

22 Miloslava Miloslava | Web | 2. dubna 2013 v 17:14 | Reagovat

Janinko,dílo je super vydařené,máš sto 1*************************************
Zda budeš kupovat formu jako já,tak byla až za tři roky.Hlavně,že chutnalo a beránka to taky připomínalo. :-)

23 Erička Erička | Web | 2. dubna 2013 v 17:51 | Reagovat

Janinko, moc se vám povedl, to já  patlala do formy pudinkové těsto a s hrůzou čekala, jestli zůstane beránek celý, nebo ho půlka vyteče. Naštěstí přežil. :-)

24 Intuice Intuice | E-mail | Web | 2. dubna 2013 v 20:47 | Reagovat

[16]: Janinko, děkuji, moc pěkné ozdoby z bílé polevy! taky bych měla někdy takto zkusit! :-)

25 Vendy Vendy | Web | 2. dubna 2013 v 21:55 | Reagovat

[21]: Na domácí polevu jsem vyzkoušela a je skvělá:
čokoláda na vaření (nejlepší je Figaro)
kokosový bio olej (dobrý je od Salusu, dá se snad koupit ve zdravých potravinách nebo objednat po netu, je dost drahý, ale zase stačí ho málo! Já na jednu čokoládu brala asi jednu plnou čajovou lžičku, max. dvě.
Klasicky rozpustíš ve vodní lázni, čoko a bio kokos a lehce promíchneš, voda se nesmí vařit a můžeš do takové čokolády přidat pár kapek hořkých mandlí v tresti.
Je jak samet, krásně se s ní zdobí.¨Na polevu bys musela asi dát víc toho tuku, aby byla řidčí... ale to ber jenom jako tip.

26 Vendy Vendy | 2. dubna 2013 v 21:56 | Reagovat

P.S.i když nevím, jak by to bylo na takové polévání beránka, tuhle polevu jsem používala na vánoční cukroví a to jsou přece jen menší kousky... :-?  :-)

27 Iva Iva | 2. dubna 2013 v 23:23 | Reagovat

:-) Beránek se poved. Podobá se naší kočce Kaťuše, takhle se přesně tváří. Jsi šikulka veliká :-D a dokážeš si vždycky poradit. Na co nudná formička, když máš v hlavě úžasné nápady. To by bylo mrhání talentem!

28 Janinka Janinka | E-mail | Web | 3. dubna 2013 v 9:42 | Reagovat

[22]: Děkuji :-), nene, tentokrát nechám lemplovství stranou a hned, jak se objeví ve výloze, mám ji doma :-D.

[23]: Děkuji, taky jsem to těsto hypnotizovala, aby zůstalo ve formě :-D.

[24]: Není zač, já tohle dělám dost často, maluju na pečící papír a pak jen sloupnu, je to ideální zdobení třeba na dorty :-).

[25]: Díky za tip! :) [26]: A pravda, beránek "sežere" hodně čokolády... :-D

[27]: Mňauč, děkuji :-D! Ale příští rok si jí opravdu pořídím, to jako vážně, vyřádit se na něm můžu pak i tak :D.

29 signoraa signoraa | Web | 3. dubna 2013 v 13:02 | Reagovat

Máš můj hluboký obdiv. :-) Já sice formu vlastním, ale beránek se mi nepodařil vyklopit (asi se někde stala chyba). Nechala jsem otrhánka, jak byl, jen jsem ho přendala na tác a beránka jsem koupila náhradního.

30 Teeda Teeda | Web | 3. dubna 2013 v 15:36 | Reagovat

To je geniální improvizace. A k tomu ten bonus v podobě smíchu.. :D

31 adaluter adaluter | E-mail | Web | 3. dubna 2013 v 16:33 | Reagovat

Tak my se doma rvávali o beraní hlavu, ale tady by bitva vypukla o celého beránka i s "chlupama"
Je prostě k sežrání. :-D  :-D

32 Elisis Elisis | Web | 3. dubna 2013 v 21:03 | Reagovat

Tak ten je úžasný! Mnohem originálnější než formy na beránky ;) Taky určitě výborně chutnal, to my jsme beránka nepekli ještě ani jednou, jen něco na zub, nějakou bábovku nebo buchtu na chatu :) Mě se prostě hrozně líbí, jaký má ten beránek výraz, takový boubelatý :-D Ale neber si to špatně :D

33 Elisis Elisis | Web | 3. dubna 2013 v 21:03 | Reagovat

Myslím, že málokdo by si troufl na beránka bez formy ;)

34 Janinka Janinka | E-mail | Web | 4. dubna 2013 v 9:27 | Reagovat

[29]: Děkuji ti, mně se ten hřbet taky nevyklopil, šel násilím a skoro po částech :-D.

[30]: Děkuji :-)!

[31]: Tak děkuji, už je sežrán :-D. U nás se rvali hlavně o lentilky :D.

[32]: Děkuji :-), boubelatý, to on je, však jsem psala, že vypadá, jako by dostal tisíc žihadel :-D.

35 Vendea Vendea | E-mail | Web | 12. dubna 2013 v 11:59 | Reagovat

no a jak se to krásně povedlo i bez té formičky :) :-D

36 Janinka Janinka | E-mail | Web | 25. března 2016 v 8:36 | Reagovat

[35]: Děkuji ti, sice pozdě, ale přece! :-D

37 Michaela Michaela | E-mail | 15. dubna 2017 v 21:29 | Reagovat

To je uzasna myslenka! Prave jste me zachranila. Zapomnela jsem si formu privest z Cech. Formy  jsou tady k mani, ale jen zajic. A vas napad je dokonaly :-)

38 Janinka Janinka | E-mail | Web | 16. dubna 2017 v 8:37 | Reagovat

[37]: Mockrát vám děkuji za milý komentář, snad váš beránek nebude tak nemocný, jako ten můj. :-D
Přeji krásné a pohodové svátky velikonoční! :-)

39 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 17. dubna 2017 v 0:44 | Reagovat

Ty bláho, víš, že jsi geniální? Asi víš, ale já to ráda připomenu:"Jsi geniální." :-D

40 Janinka Janinka | E-mail | Web | 18. dubna 2017 v 18:50 | Reagovat

[39]: Jééé, moc ti děkuji, Chudobko! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama