Babičkovská dýně

9. října 2018 v 9:06 | Janinka |  Tvoření - podzimní

Letos, pod vlivem mediální masáže, jsem se poprvé rozhodla uvařit dýňovou polévku. Koupila jsem na ní překrásnou muškátovou dýni, k tomu další ingredience, které prý zaručeně způsobí strávníkům explozi chuťových buňek a dala se do díla. Pečlivě jsem vydlabala dýni (protože jsem žena praktická a slupku jsem chtěla použít na podzimní tvoření) a pak podle superúža receptu polévku uvařila. Výsledek mě opravdu překvapil - překrásně voněl a vypadal jako svíčková. Škoda, že tak i nechutnal. Polévková omáčka skončila v odpadní rouře, ale toho Bohdá nebude, aby Janinka z boje utíkala a házela dýni do žita. Gurmánským pokusům není zdaleka konec, polovičák mi ze svých cest přivezl osvědčený recept od paní domácí, po jejíž pikantní dýňové polévce s klobáskou se může utlouct.

No, tak alespoň že mi zbyla ta vydlabaná slupka na to tvoření. Hezky jsem si s ní vyhrála, vyřezala, nazdobila. Kráska to byla. Ale vy ji v denním světle bohužel neuvidíte. Ono když si vzpomenete vyfotit ji až po několika dnech a poté, kdy v ní hořela svíčka, má taková dýně do krasavice daleko. Postupná deformace proběhla v několika fázích, rozštěpem horního patra počínaje, přes ztrátu jediného zoubku a zapomenutím vložit si do úst zubní náhradu konče. No nic, ve tmě se to ztratí. Neztratilo. I v té tmě vypadala v poslední fází svého života jako to největší ubožátko ze všech. Letos nám prostě ta dýňová spolupráce tak úplně neklapla Usmívající se.

Den první
Jediný normální obrázek letošní dýně...



Den třetí
Dýně se rozjela do šířky a jediný zoubek ustupuje do pozadí...


Těsně před tím, než dýně skončila v koši.
Matěj jí láskyplně říkal "babička".


A ani v té tmě to nebylo o moc lepší...

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. října 2018 v 9:21 | Reagovat

Dýňovou polévku mám moc ráda a když je dýně, dělám. :-)
Jo a fotka je nejhezčí ta babička, ta se povedla! :D

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 9. října 2018 v 9:32 | Reagovat

Hezký!!! :-D  :-D Mě také dýňové vaření nic moc neříká. Letos jsem zkusila marmeládu a ta byla, světe div se vynikající.... Jo, a výborný kompot. Vše ovšem je jedlé díky tomu, že se nekombinuje s ananasovou příchutí, ale s citrusy a skořicí s badyánem a hřebíčkem. Jinak na mne ještě půlka dýně na zpracování čeká u dcery.

3 Hana Hana | 9. října 2018 v 10:14 | Reagovat

Byla to fakt babička? Nebyla to tchýně??

4 Janinka Janinka | E-mail | Web | 9. října 2018 v 12:54 | Reagovat

[1]: Děkuji ti, taky si myslím, že ta babička nemá chybu! :-D

5 Janinka Janinka | E-mail | Web | 9. října 2018 v 12:55 | Reagovat

[2]: Já kdysi jedla dýňový kompot s ananasem, a ten byl fantastický, nikdy by mě nenapadlo, že to může být tak jedlé :-D. Ale skořice a hřebíček já můžu, takže bych si asi taky pochutnala :-).

6 Janinka Janinka | E-mail | Web | 9. října 2018 v 12:56 | Reagovat

[3]: Mám svou tezi, ke které se přikláním, ale podle Matýska to byla prostě jenom "babička". Která, ví jen Bůh :-D.

7 Hanka V. Hanka V. | Web | 9. října 2018 v 14:22 | Reagovat

Nás to tvoření teprve čeká. Letos chceme dýni sušit. Snad nepoletí taky do odpadu:-)

8 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 9. října 2018 v 17:08 | Reagovat

Z dýně jsem ještě nevařila, dříve se to moc nenosilo a teď..., zase všechno mít nemusím :-D Zřejmě by můj pokus dopadl stejně tak, jak říkám: Za stálého míchání lijeme do záchodové mísy :D
Jani, Matýsek to trefil, babička ,tak trochu indiánská :-D

9 Janinka Janinka | E-mail | Web | 9. října 2018 v 17:09 | Reagovat

[7]: Sušená dýně? To slyším poprvé, opravdu by mě zajímalo, jak se to dělá a jak vypadá výsledek! :-)

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 9. října 2018 v 17:15 | Reagovat

[9]: Kandovaná dýně je výborná. To se "naloží" kousky do hustého cukrového roztoku-možno přidá pár kapek citronu  a pak se to v horkovzdušné pomalu vysuší- ta tekutina. Hodí se do "domácího přítele" nebo také nazývaného chlebíček. To v případě, že má někdo svoje dýně no.

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 9. října 2018 v 17:22 | Reagovat

Tak trochu jinak- já jsem zapomněla že se musí povařit do sklovita.

Na kandované ovoce není ze zásady nezbytné použít jen dýni. Lze bez problémů použít i různé druhy cuket. Naopak, čím větší pestrost, tím větší následná pestrost samotných kandovaných kostiček. Na barvě se to příliš neukáže, většina tykví se po projití kandovacího procesu zabarví do oranžova, ale chuť je jemně odlišná typ od typu.

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. října 2018 v 19:29 | Reagovat

Proces stárnutí nezastavíš.
Dýňovou polévku vaří milostivá a docela mi chutná.

13 Eliss Eliss | Web | 9. října 2018 v 21:05 | Reagovat

Polévku nemusím, ale miluji dýňový kompot, a strašidýlko se povedlo! 8-)

14 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 9. října 2018 v 21:20 | Reagovat

Mě teda Poletuško víc než fotky pobavily tvoje komentáře. :-D Mně se teda nejvíc líbí ta "mladice" za denního světla. :-)

15 Romča Romča | Web | 9. října 2018 v 21:41 | Reagovat

Moc pěkné 😊. Je zkoušela dýňovou polévku jednou a taky se mi nepovedla tak ji zkusim někdy jindy zase trochu jinak. Prý záleží i na tom jak ji člověk dochutí.. Jinak miluji pečenou dýni s dipem to je chuťovka ;-)

16 blondýna blondýna | Web | 10. října 2018 v 7:33 | Reagovat

Jsme dýňově stabilní, jak polévku, tak rizoto, salát, lívanečky, cheesecake nebo jen dýni jako přílohu pečenou s provens. kořením. Doporučovala bych z vlastní zkušenosti zažít výběrem, protože né každá je dobrá ke specifickému jídlu. Je škoda, že mnoho lidí hodí flintu a pečou na to, já nepodléhám trendům, dýni lze totiž koupit celý rok a kutit z ní kdykoliv.
Krásné tvoření, také jsem někdy ráno takhle pomuchlaná :D  :D  :D

17 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:14 | Reagovat

[8]: Jé, to budu používat - to za stálého míchání lijeme do záchodové mísy :-D, u mě je to teď více, než trefné :-D.

18 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:18 | Reagovat

[10]: Kandovanou dýni znám, já spíš myslela, že sušená dýně v příspěvku výše bude opravdu vysušená celá dýně ke tvoření. Ale třeba se pletu :-D.

19 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:18 | Reagovat

[11]: Díky za tip! :-)

20 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:19 | Reagovat

[12]: Ještě, že ten proces není u lidí tak rychlý, jako u dýní :-).

21 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:19 | Reagovat

[13]: Děkuji! :-)

22 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:21 | Reagovat

[14]: Děkuji ti, milá Doktorko, snažím se! :-D

23 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:22 | Reagovat

[15]: Podle receptu paní domácí je v polévce jako základ pikantní pasta - kari nebo chilli, od toho se vše odvíjí. Tak uvidím, jak to dopadne :-).

24 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. října 2018 v 8:23 | Reagovat

[16]: Jak jsem psala, ve svých pokusech budu pokračovat. Až jsem nevěřila, kolik dýňových receptů na všechno možné existuje :-).

25 MOE MOE | E-mail | Web | 10. října 2018 v 9:13 | Reagovat

Mňam, dýňovou polévku mám moc rád. A ta dýně vypadá skvěle :-)

26 Natálie Natálie | Web | 10. října 2018 v 14:49 | Reagovat

dýně se ti moc povedla.. já na dlabání nikdy moc nebyla..

27 Janinka Janinka | E-mail | Web | 11. října 2018 v 13:14 | Reagovat

[25]: Děkuji! :-)

28 Janinka Janinka | E-mail | Web | 11. října 2018 v 13:14 | Reagovat

[26]: Moc díky! :-)

29 Růžena Růžena | E-mail | Web | 11. října 2018 v 21:28 | Reagovat

Dýňovými recepty se to zas začíná hemžit, i různými příšerkami. Polívčička nevyšla (ostatně jako spousta receptů z internetu), zato babička je jak lusk (pardon, dýně!) :-D
Výrazy jako "a za stálého míchání vylejeme do záchodu" se používalo už když jsem chodila na hotelovku..a tam se používalo hodně často! :D

30 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 12. října 2018 v 5:45 | Reagovat

Nam chutna, pepr, muskatovy květ a rozmixovat i se slupkou, na konec smetana... :-)

31 Sugr Sugr | E-mail | Web | 12. října 2018 v 17:26 | Reagovat

Polévku z dyně úspěšně vaří dcera panu AP a ten z jejího vaření má vždy takovou radost, jakou nemá ani na Vánoce. Budiž mu to přáno, já zvána na ní nejsem a ani po té polévce netoužím. Radši klasiku, tedy polévky. ;-)

32 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. října 2018 v 19:19 | Reagovat

[29]: No jo, jak skončí okurková sezóna, začne ta dýňová :-D. A děkuji! :-)

33 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. října 2018 v 19:20 | Reagovat

[30]: Mně tam tu chuť zabila právě ta smetana, bez ní to bylo docela v pohodě :-D.

34 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. října 2018 v 19:21 | Reagovat

[31]: Já mám taky radši klasické polévky a vůbec nejraději takové, ve kterých stojí lžíce. Takové polévky o třech nudlích a dvou kolečkách mrkve nejsou pro mě :-D.

35 Sugr Sugr | E-mail | 12. října 2018 v 19:23 | Reagovat

[34]: Tak to jsem Janinko ráda, to víš, vešla jsem v nemilost navždy. :-)

36 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. října 2018 v 19:27 | Reagovat

[35]: Vítej v klubu upadlých v nemilost! :-D

37 Sugr Sugr | E-mail | 12. října 2018 v 19:30 | Reagovat

[36]: Bacha, předseda jsem už mnoho let já!
Ale tebe bych tam nečekala, ty takový borec po všech stránkách! :-)
Ale mě to sice trápí, ale protože nejsem víc než ambulantní, musí mi to být jedno, hlavní je, že oni jsou spokojeni spolu, pospolu. :-)

38 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. října 2018 v 19:42 | Reagovat

[37]: Do předsednictví ti fušovat nebudu, zase takový přeborník ve vyvrhelství nejsem :-D. Jeden nebo dva lidi tu jsou, ale u těch mě to naštěstí netrápí :-).

39 Sugr Sugr | E-mail | 12. října 2018 v 19:45 | Reagovat

[38]: Přeborník ve vyvrhelství? Nerozumím Janinko, tady šlo spíše o pravý opak, přeborník v podřízenosti, ale nebudu to tady rozebírat, není to třeba. Přátelství je něco jiného než když je žena vdaná. :-)

40 Janinka Janinka | E-mail | Web | 12. října 2018 v 20:12 | Reagovat

[39]: Vyvrhel je taky v nemilosti, bylo to myšleno spíše takto, ale to je fuk :-).

41 Vlasta Vlasta | E-mail | Web | 13. října 2018 v 22:15 | Reagovat

Tomu se říká elegantně stárnout! :-D

42 Čerf Čerf | E-mail | Web | Neděle v 23:05 | Reagovat

Dýně nepěstuju, z dýní nevařím, dýněmi nestraším, ale dobrou dýňovou polévku kdykoli rád ochutnám :-).

43 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | Pondělí v 8:18 | Reagovat

Dýně je dokonalá! :D A správně! Neutíkat z boje! Ono se jistě podaří příště!

44 Silwiniel Silwiniel | Web | Pondělí v 22:48 | Reagovat

Dýňová polévka je výborná, já ji ale dělám z dýně Hokaido, z jiné jsem to ještě nezkoušela. Ale je fakt divný, že v Anglii prostě nikdy nemají k sehnání dýně hokaido, takže jsem tenhle podzim ještě dýňovou polévku nedělala. Asi budu muset vyzkoušet jiný druh dýně.
Kolem už začíná pomalu zuřit Haloweenové šílenství :D Jsme zvědavá, jestli k nám někdo přijde na trick and treat!

45 Janinka Janinka | E-mail | Web | Úterý v 13:57 | Reagovat

[41]: Jo, přesně! :-D

46 Janinka Janinka | E-mail | Web | Úterý v 13:58 | Reagovat

[42]: U mě by sis nepochutnal, ale budu se snažit, aby ta příští byla jedlá :-).

47 Janinka Janinka | E-mail | Web | Úterý v 13:59 | Reagovat

[43]: No bať! :-D

48 Janinka Janinka | E-mail | Web | Úterý v 14:00 | Reagovat

[44]: Na polévku je prý Hokaido nejlepší. No jo, jenže já chtěla mít ještě něco víc, než nejlepší a tak jsem musela trapit s dýní muškátovou. A pak to dopadlo, jak to dopadlo :-D.

49 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | Úterý v 19:34 | Reagovat

Jestli chceš, aby ta dýňová polívka chutnala jako svíčková, musíš tam dát místo klobásky hovězí a slaninu!:)

50 Janinka Janinka | E-mail | Web | Čtvrtek v 19:54 | Reagovat

[49]: Aha, no, já si dnes tu svíčkovou uvařila, ale bez dýně :-D.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama